Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Tarczku w gminie Pawłów wygrało w tym roku świętokrzyską Bitwę regionów tj. wojewódzki etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego , organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. A potem reprezentowało nasz Powiat i województwo podczas etapu finałowego. Podbiło serca jurorów swoją potrawą o nazwie męcybuły. To rodzaj tradycyjnych ziemniaczanych klusków. A nazwa, jak głosi tradycja, pochodzi od dziadka, który nie miał zębów i męczył się podczas jedzenia zwykłych potraw. A, że przy tym bardzo narzekał, został okrzyknięty męcybułą. Potrawa jest więc mięciutka i bardzo puszysta. Nic więc dziwnego, że przypadła do gustu jurorom. Wprawdzie nie zdobyła pierwszej nagrody, ale mówiło się o niej dużo, a przy okazji i o naszym powiecie.
Z kolei Zespół Folklorystyczno – Obrzędowy „Sołtyski” z Pawłowa jest znany ze swoich gawęd. Wprawdzie powstał jako zespół folklorystyczny, ale od kilu lat skupia się głównie na obrzędach. W swoim repertuarze ma już wiele przedstawień: „Chrzciny w Karczmie na Rozdrożu” , „Kusoki”, „Wyskubek”, „Swat” oraz „Wilijo dożynek”. Tymi dwoma ostatnimi zdobył pierwsze nagrody na Międzywojewódzkim Sejmiku Teatrów Wiejskich w Tarnogrodzie (także awans do Ogólnopolskiego Sejmiku Teatrów Wiejskich) i ostatnio na Świętokrzyskim Przeglądzie Teatrów Wiejskich w WDK w Kielcach. Jego kierownikiem jest Agnieszka Banasik, a jej prawą ręką i zarazem głównym scenarzystą – Jan Jóźwik. Niewątpliwą zaletę zespołu jest autentyczność i dbałość o każdy detal, co nie umyka uwadze jurorów i zapewnia im często zwycięstwo.
Realizując swoje zamiłowania współtworzą i pielęgnują najcenniejsze wartości kultury ludowej. I właśnie dziękowali obu zespołom na sesji: starosta Piotr Ambroszczyk oraz przewodnicząca Rady Powiatu Bożena Wrona, wyrażając opinię zarówno Rady, jak i Zarządu Powiatu w Starachowicach.
My również dołączamy się do tych podziękowań, życząc dalszych sukcesów.