Idea konkursu zrodziła się m.in. z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności. W ubiegłych latach „Bitwa Regionów” cieszyła się ogromną popularnością. W piątej edycji w 2019 r. wzięło udział prawie 800 KGW. Najlepsze danie – nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty – przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.
Tegoroczna, szósta edycja z uwagi na trwającą epidemię COVID-19 przeniesiona zostanie częściowo do "sieci". Uczestnicy mogą prezentować swoje potrawy w formie multimedialnej.
Zgłoszenia można wysyłać do 30 czerwca 2021 r. za pomocą formularza, który jest dostępny na stronie KOWR www.kowr.gov.pl/konkurs.
Więcej szczegółów na www.bitwaregionow.pl oraz na profilu Polska smakuje i Facebooku.
Plakat konkursu "Bitwa regionów 2021"
Źródło informacji : Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Oddział Terenowy w Kielcach